Eksperci IARC, jednostki badawczej podległej WHO, przeanalizowali czternaście rodzajów herbat. Badanie wykazało, że aż w jedenastu próbkach stwierdzono obecność prawdopodobnie rakotwórczego glifosatu – związku chemicznego, będącego aktywnym składnikiem niektórych preparatów do zwalczania chwastów na polach uprawnych (herbicydów). I chociaż we wszystkich badanych próbkach stężenie glifosatu było poniżej dopuszczalnego limitu, to liczba próbek, w których stwierdzono obecność tego związku, jest według badaczy niepokojąca. Wykazano bowiem, że w dawkach, które uważane są za bezpieczne dla ludzi, „herbicyd i jego składniki powodują białaczkę u szczurów w trakcie pierwszego roku życia”. Jako przyczynę obecności niebezpiecznej substancji w liściach herbaty naukowcy wskazują fakt, iż na dużych plantacjach w Indiach i na Sri Lance stosuje się herbicydy na bazie glifosatu do zwalczania chwastów pomiędzy rzędami krzewów herbacianych. Niewykluczone, że rozprowadza się je także na pnączach uprawianych roślin. W badanych próbkach herbat wykryto również pozostałości po pestycydach, w tym Alfa-Cypermetryny, która od grudnia 2022 roku jest zakazana w Europie.
Beata Demska
„Pielgrzym” [7 i 14 stycznia 2024 R. XXXV Nr 1 (890)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.