Nietolerancja histaminy

REKLAMA

Zaczerwieniona twarz lub dekolt po kieliszku wina, katar, kichanie, uporczywy świąd, lekka duszność czy ból głowy po wypiciu niewielkiej ilości piwa. Jeżeli doświadczasz tych objawów, można podejrzewać, że masz nietolerancję histaminy. Objawy mogą wystąpić również po spożyciu innych pokarmów, np. niektórych serów, jogurtów, kiszonek, ryb, owoców, słodyczy, grzybów czy czerwonego mięsa. Jest to zaburzenie wynikające z braku równowagi pomiędzy ilością przyjmowanej (np. zjadanej) histaminy a zdolnością do jej rozkładania. Za rozkład histaminy dostarczanej do organizmu wraz z pożywieniem odpowiada oksydaza diaminowa (DAO). Niewystarczająca ilość lub aktywność tego enzymu w przewodzie pokarmowym powoduje zespół tzw. objawów pseudoalergicznych. W przypadku podejrzenia nietolerancji histaminy najważniejszy jest szczegółowy wywiad lekarski. Podstawą leczenia jest dieta eliminująca pokarmy bogate w histaminę, stymulujące jej uwalnianie oraz te, które hamują aktywność DAO. Pomocne jest także wspomaganie aktywności tego enzymu witaminą B6, C oraz miedzią.

Beata Demska

„Pielgrzym” [23 i 30 lipca 2023 R. XXXIV Nr 15 (878)], str. 34

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *