Po raz pierwszy w dziejach ludzkości pojawiło się zjawisko zagrożenia i lęku przed żywnością. Jedzenie zaczęło być niebezpieczne. Produkty, jakie trafiają do naszego garnka, mogą nazywać się tak samo, podobnie wyglądać, ale już nieco odmiennie smakować i pachnieć; jedne z nich odżywiają ludzki organizm, inne natomiast pomału go niszczą.
Jak się w tym rozeznać? Sytuację porównać można do rosyjskiej ruletki… (Zbigniew Przybylak, znawca zagadnień ekologicznych, pisarz).
Organizmy Modyfikowane Genetycznie (z ang. Genetically Modified Organism) zawierają w swoim genomie, czyli własnej informacji genetycznej, geny pochodzące z obcego organizmu. Dziedziną nauki zajmującą się GMO jest inżynieria genetyczna, która umożliwia wyizolowanie dowolnego genu, powielenie go i wstawienie do materiału genetycznego innego żywego istnienia.
Pierwszą zmodyfikowaną genetycznie rośliną, która w roku 1994 została wprowadzona na rynek żywnościowy w USA, był pomidor o nazwie Flavr Savr. (…)
MARZENA
BURCZYCKA-WOŹNIAK