Na kolor naszych zębów ma wpływ skład chemiczny szkliwa, dlatego zdrowe zęby mogą mieć nie tylko barwę białą, ale również żółtą czy szarą. Na kolor szkliwa ma wpływ także to, co jemy. Oczywiście zależy nam na tym, by nasze zęby były jak najjaśniejsze. Czy można to osiągnąć bez specjalistycznego wybielania? Okazuje się, że dobrze działa jedzenie określonych warzyw i owoców – surowe jabłka, marchew, seler i kalafior skutecznie oczyszczają zęby z osadu nazębnego. Warto sięgnąć także po truskawki bogate w kwas maleinowy, który posiada właściwości wybielające. Biel zębów pomagają też zachować kwasy zawarte w ananasach czy pomarańczach. Pobudzają one produkcję śliny, która ma działanie przeciwbakteryjne. Białemu uśmiechowi szkodzą natomiast produkty barwiące, takie jak: kawa, herbata, wino, sos sojowy czy tytoń. Jeśli już je spożywamy, warto przepłukać po nich usta wodą. A zęby oczywiście myjemy dwa razy dziennie – najlepiej po śniadaniu i przed snem.
Beata Demska
„Pielgrzym” [5 i 12 marca 2023 R. XXXIV Nr 5 (868)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.