Czekam na wiosnę. Chyba jak każdy. Czekam szczególnie niecierpliwie, gdy rano wsiadam na rower, a termometr pokazuje 1 stopień na plusie. I gdy myślę o nowalijkach.
Świeże, młode, jędrne warzywa i owoce. Wykopane lub zerwane właśnie w tym roku. Pełne smaku i tak delikatne, że chciałoby się je wszystkie schrupać na surowo. Jeśli do tego się nadają, to często tak robię. W kwietniu dostajemy młode rzodkiewki. Dodaję je pokrojone w plasterki do kanapek, w kostkę do sałatek, zajadam w całości albo wrzucam do marynowanych matjasów razem z papryką, ogórkiem i polewam świeżą oliwą. No i liście rzodkiewki. Jeśli są ładne i jędrne, nie wyrzucajcie tej naci. W ostateczności możecie je zmieszać z innymi sałatami. Albo zmiksować na pesto razem z migdałami, solą i oliwą. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 9. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [1 i 8 maja 2022 R. XXXIII Nr 9 (846)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (09/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-92022-/1855
UWAGA – NOWOŚĆ!
TUTAJ można zakupić najnowszy (09/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/PDF-Pielgrzym-092022-egzemplarz-cyfrowy-nie-podlega-zwrotowi-/1854