W Polsce każdego dnia, w każdej sekundzie wyrzucamy do naszych domowych koszy na śmieci 184 bochenki chleba!
Niedawno opublikowano wyniki badań, których celem było oszacowanie skali marnowania żywności w naszym kraju (projekt PROM). Wyniki dają do myślenia: Polacy marnują prawie 5 milionów ton żywności rocznie! Zajmujemy pod tym względem piąte miejsce w Europie. Produkcja rolnicza odpowiada za około 15 procent strat, przetwórstwo za kolejne 15 procent, handel za 7 procent, transport i magazynowanie za niewiele ponad 1 procent, podobnie gastronomia. Najwięcej żywności marnują konsumenci, czyli my, wyrzucając jedzenie w swoich domach – to aż 60 procent! Przeliczając, otrzymujemy 153 kilogramy marnowanej codziennie żywności w całym łańcuchu żywnościowym, z tego aż 92 kilogramy, które lądują w koszu – w każdej sekundzie przez cały rok w naszych polskich domach. Najczęściej wyrzucamy owoce, pieczywo, wędliny i warzywa. (…)
Beata Dwornik
Więcej przeczytasz w 7. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [4 i 11 kwietnia 2021 R. XXXII Nr 7 (818)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (7/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-72021/287