Po długich, chłodnych miesiącach wszyscy marzymy o ciepłych i upalnych dniach, a kiedy one nadchodzą, okazuje się, że równie ciężko jest znieść nam ponad trzydziestostopniowe upały. W tak wysokich temperaturach wysiłek fizyczny przychodzi nam z trudem, czujemy się ociężali, szybko
się męczymy, brak nam werwy i energii. Dlatego tym bardziej warto
zadbać o odpowiednią dietę.
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy, radzi, aby w upalne dni stosować dietę niskokaloryczną, bogatą w świeże owoce i warzywa. Lekkie posiłki – takie jak sałatki, surówki, chłodniki – doskonale zaspokajają głód, nie obciążają żołądka i witalności organizmu, a przy okazji gaszą pragnienie i dają uczucie sytości, oczywiście w przypadku, gdy nie planujemy nadmiernej aktywności fizycznej. – No i oczywiście dużo wody, bowiem upały wywołują zwiększoną potliwość, pozbawiając nas drogocennych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które musimy uzupełniać, pijąc wodę mineralną – mówi Fall-Ławryniuk.
Należy pamiętać, szczególnie latem, iż woda spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji, u dorosłego człowieka jej zawartość wynosi zazwyczaj około 60 proc. składu ciała, u niemowląt nawet 80 proc., zaś dzienne zapotrzebowanie naszego ustroju na wodę to około 2,5 litra. (…)