Zasmakować Kociewia

Z Krystyną Gierszewską, prezesem Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet skupiającego Koła Gospodyń Wiejskich powiatu tczewskiego, o kociewskim świętowaniu i dziedzictwie kulinarnym regionu, rozmawia Anna Gniewkowska-Gracz

REKLAMA

– Trudno zaprzeczyć, że świąteczny nastrój, oprócz strawy duchowej, tworzy również to, co znajdzie się na naszym stole wraz z całym bogactwem smaków i zapachów. Bez jakich potraw nie wyobraża sobie Pani wigilijnej wieczerzy i świąt Bożego Narodzenia?
– Wieczerza wigilijna to przede wszystkim potrawy postne, bezmięsne. Co roku przygotowuję dania z ryb, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatki. Jednak najważniejszymi w moim domu potrawami, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy, są zupa rybna, smażony karp, kapusta z grzybami, kompot z suszu owocowego i pierogi w karmelu oraz chleb własnego wypieku. Przypominają mi one dom rodzinny i smaki z dzieciństwa. (…)

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *