Nakarm skórę

REKLAMA

Z czasem skóra się starzeje. Producenci kremów obiecują wiele, ale znacznie lepiej działać od środka. Dostarczać niezbędne związki wraz z pożywieniem. Jednym z najważniejszych jest koenzym Q10 – antyoksydant przeciwdziałających starzeniu się komórek. Można go znaleźć w ziarnach zbóż, mięsie, tłustych rybach, np. makreli, oraz zielonych warzywach. Retinol, czyli czysta wit. A, odpowiada za sprężystą i gładką skórę. Znajdziemy go w tranie, wątrobie, żółtkach jaj czy maśle. Cynk naprawia i regeneruje skórę, ma właściwości łagodzące. Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach i małżach. Kwasy tłuszczowe omega 3 zapobiegają utracie wody przez skórę. Duże ich ilości znajdziemy w tłustych rybach, oleju lnianym migdałach i orzechach. Beta karoten znajdziemy w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach oraz warzywach. Wit. E poprawia wygląd włosów, paznokci i skóry, sprawiając, że jest elastyczna i miękka. Występuje w olejach, orzechach kapuście i tłustych rybach. Wit. C wspomaga odtruwanie komórek, a najbogatsza w nią jest czarna porzeczka, szpinak, truskawki i papryka.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2017, nr 25 (731), s. 34

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *