Jagodę kamczacką od wieków wykorzystuje się w medycynie ludowej. Obfituje ona w silne przeciwutleniacze, szczególnie antocyjany, które nadają jej charakterystyczny ciemnoniebieski kolor. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki. Wysoka zawartość witaminy C i innych związków roślinnych wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Jagoda kamczacka posiada także właściwości antybakteryjne. Składniki odżywcze i antyoksydanty w jagodach kamczackich mogą poprawiać profil lipidowy, obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać ryzyko zakrzepów. Specjaliści z olsztyńskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN odkryli, że jagoda kamczacka może łagodzić dysfunkcje metaboliczne spowodowane niewłaściwym odżywianiem, które podnoszą ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy (abczdrowie.pl).
ps
„Pielgrzym” [12 i 19 maja 2024 R. XXXV Nr 10 (899)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.





