Kombucha jest musującym napojem o słodko-kwaśnym smaku. Powstaje ze słodzonej herbaty, zwykle czarnej lub zielonej, poddanej fermentacji przez grzybek japoński. W zależności od użytego rodzaju herbaty kombucha może mieć barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej. Już po kilku dniach od rozpoczęcia kuracji herbatą z kombuchą zauważymy jej działanie na układ pokarmowy. W procesie fermentacji powstają żywe kultury bakterii, które wspierają jelita, poprawiają trawienie, koją stany zapalne i wspomagają proces odchudzania. Kwas mlekowy zapobiega zaparciom, a pirydoksyna ma kluczowe znaczenie w walce z otyłością. Badania z 2005 roku wykazały, że dzięki zawartości kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli kombucha ogranicza gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Z kolei w jednym z artykułów w „Food&Function” w 2010 roku naukowcy z Indii wykazali, że napój ten może wspomóc leczenie wrzodów żołądka (herbata.info).
ps
„Pielgrzym” [12 i 19 maja 2024 R. XXXV Nr 10 (899)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.





