Nieoczywistych przyczyn nawracającej pokrzywki może być co najmniej kilka. Po pierwsze – nietolerancja salicylanów, których głównym źródłem są przyprawy, owoce i warzywa, a także kawa, herbata, napoje typu coca-cola, alkohol, leki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwzakrzepowym czy kosmetyki; poza pokrzywką mogą one wywołać zaczerwienienie skóry, nasilenie astmy oskrzelowej, przewlekłe zapalenie zatok, objawy ze strony układu pokarmowego. Po drugie – nietolerancja histaminy, zawartej w produktach fermentowanych, dojrzewających, kiszonych i konserwowych. Nietolerancja histaminy rozwija się jako konsekwencja zaburzeń układu pokarmowego; inne przejawy nietolerancji histaminy to m.in.: migreny, objawy przypominające alergie, silne swędzenie, bezsenność. Po trzecie – alergie pokarmowe i kontaktowe, szczególnie u dzieci. Diagnostyka alergii polega na wykonaniu testów skórnych i/lub oznaczeniu IgE całkowitego i IgE przeciwko konkretnym alergenom wziewnym i pokarmowym we krwi. Pokrzywka może być też przejawem alergii niezależnej od IgE, dlatego wnikliwy wywiad do podstawa diagnozy (@dietetyka_dermatologiczna).
ps
„Pielgrzym” [12 i 19 maja 2024 R. XXXV Nr 10 (899)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.





