Chia wraca na salony

REKLAMA


Chia, zwana szałwią hiszpańską, jest uznana za jeden z najwartościowszych pokarmów człowieka na świecie. Te małe szaro-brązowe nasionka to istna bomba najcenniejszych składników przy bardzo niskiej kaloryczności. Dodana do koktajlu z warzyw lub owoców zmienia go w pełnowartościowy posiłek. Pochodząca z Ameryki Południowej chia, była bardzo ceniona przez Majów i Azteków jako źródło energii. Ta niepozorna, spokrewniona z miętą roślina, rodzi nasiona bogate w błonnik, białko, kwasy Omega3, antyoksydanty, mikroelementy i witaminy.
Węglowodany w niej zawarte to prawie w całości błonnik, wiec nie zamieniają się w cukier, jak dzieje się, gdy spożywamy typowe węglowodany. Co więcej, spożycie błonnika wspomaga rozwój „dobrych” bakterii  zamieszkujących nasze jelita, niezbędnych dla zdrowia.
Nasiona chia stanowią źródło wysokowartościowego białka, zawierają go znacznie więcej niż popularne rośliny strączkowe. Pomagają kontrolować wagę, obniżając apetyt i chęć podjadania.

Justyna Zamojska

„Pielgrzym” 2016, nr 2 (682), s. 36


 

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *