Truskawki w codziennej diecie


Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki znajdują się na pierwszym miejscu wśród hodowanych w Polsce owoców. Truskawka, jaka jest, każdy widzi… Czy jednak na pewno znamy i doceniamy wszystkie walory owoców tej powszechnie przez nas znanej i lubianej byliny?

REKLAMA


Dojrzałe truskawki – duże, czerwone i aromatyczne – są wartościowymi owocami. Zawierają wodę (85–93 proc.), cukry (6–9 proc.), wśród których przeważają lewulozy (dobrze znoszone także przez osoby chore na cukrzycę) oraz kwasy organiczne (0,8–1,3 proc.), m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, oksalowy i winny, związki białkowe (0,6–1,0 proc.) i błonnik (1,4–2,2 proc.). Mają dużo różnych mikro- i makroelementów, m.in. wapń, magnez, mangan, sód, potas, jod, miedź i krzem. Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki znajdują się na pierwszym miejscu wśród hodowanych u nas owoców. Są również źródłem wielu witamin. Znajdziemy w nich te z grupy B, a w mniejszych ilościach także witaminy A, E i K.

Truskawkom przypisuje się także właściwości odtruwające i oczyszczające, gdyż wspomagają spalanie tłuszczów w organizmie. A to wszystko za sprawą bromeliny – enzymu, który rozkłada białka. Przepisywany jest on osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć masę ciała i pragną wymodelować sylwetkę.

Zawartością witaminy C truskawki przewyższają cytrynę, chociaż ustępują czarnej porzeczce.

W pełni dojrzałe owoce zawierają około 20 proc. więcej witaminy C niż owoce dojrzewające. Spożywając 150 g owoców (około 75 mg witaminy C), pokrywamy dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Owoce truskawki są niskokaloryczne: 100 g owoców to tylko 33 kilokalorie! Należy pamiętać, żeby owoce przed jedzeniem dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.


CO MOŻNA PRZYGOTOWAĆ Z TRUSKAWEK?

Carpaccio z truskawek na liściach szpinaku z jogurtem naturalnym

Bardzo lekka i orzeźwiająca sałatka z truskawek z sokiem z pomarańczy:

Składniki:

  • garść liści młodego szpinaku
  • 10 truskawek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka płatków siemienia lnianego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego lub listki stewi

 

Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać sałatkę. Posypać siemieniem lnianym (opcjonalnie), skropić jogurtem i posypać listkami stewi.

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


„Pielgrzym” 2017, nr 15 (721), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *