Niedawno na antenie Radiospacji.pl postanowiliśmy porozmawiać o kebabie. Ja chciałem przedstawić historię tej potrawy i pokazać, że niesprawiedliwie postrzegana jest jako fast food.


Madzia zaś chciała opowiedzieć o amerykańskich, a nawet jej kalifornijskich odmianach. Łatwizna. Nic prostszego. Kebaby są wszędzie – na każdym rogu – i zapewne wszędzie takie same. Myliłem się bardzo. Przekartkowałem kilka książek o kuchni tureckiej, arabskiej i ogólnie bliskowschodniej. Poszperałem w internecie. I doszedłem do wniosku, że kebab ma swoją historię tak długą jak nasza cywilizacja. Nie wierzycie? (…)

Sławek Walkowski


Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [5 i 12 września 2021 R. XXXII Nr 18 (829)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (18/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-172021/287


Niedawno na antenie Radiospacji.pl postanowiliśmy porozmawiać o kebabie. Ja chciałem przedstawić historię tej potrawy i pokazać, że niesprawiedliwie postrzegana jest jako fast food.