Wiosna to idealny czas, by wprowadzić do kuchni sezonowy powiew świeżości. To właśnie teraz wszystkim potrzebna jest szczególna więź z naturą, by czerpać z niej dużą dawkę nowej, pozytywnej energii.


Na straganach pojawiają się młode, kolorowe, pełne witamin rodzime dobra – rzodkiewki, czosnek niedźwiedzi, kiełki, pokrzywa, szpinak i szparagi. Każdy kolejny miesiąc przynosi nam coś upragnionego. Warzywa te wspaniale smakują solo, okraszone masełkiem albo z porcją kwaśnej śmietany, podkręcone świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Szparagi niegdyś gościły na królewskich stołach, dziś są dostępne dla każdego. Dobre szparagi powinny mieć zamknięte główki, błyszczącą skórkę, elastyczną łodygę, która po złamaniu wydziela sok. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 9. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [2 i 9 maja 2021 R. XXXII Nr 9 (820)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (9/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-82021/287

Wiosna to idealny czas, by wprowadzić do kuchni sezonowy powiew świeżości. To właśnie teraz wszystkim potrzebna jest szczególna więź z naturą, by czerpać z niej dużą dawkę nowej, pozytywnej energii.