Strząska, święcelnik i fizoły – Sławek Walkowski

Kuchnie regionalne to prawdziwy skarbiec, kryjący potrawy, o których często nigdy w życiu nie słyszeliśmy. Wśród nich znajdziemy niemało świątecznych dań.

REKLAMA

W okolicach Lanckorony, malowniczej miejscowości niedaleko Krakowa, od dawna przygotowuje się chrzanówkę.  Podejrzewacie, że to zupa? Słusznie. I tak, robi się ją z chrzanu. To danie wielkanocne, które idealnie komponuje się ze święconką. Przygotowanie zupy rozpoczyna się od zagotowania wywaru z wędzonki, do którego dodaje się starty chrzan, śmietanę oraz przyprawy. Niektórzy wzbogacają zupę jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Zupa jest ostra, ma wyrazisty smak chrzanu i jest nie tylko smaczna, ale może być również doskonałym antidotum na skutki świątecznego objadania się. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 8. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [13 i 20 kwietnia 2025 R. XXXVI Nr 8 (923)], str. 37.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *