Jednym z pionierów badań nad algami słodkowodnymi – w tym chlorelli – jest polski uczony, hydrobiolog, prof. Romuald Czerpak. W pracy pt. „Występowanie, biosynteza i rola biologiczna karotenoidów u glonów” prof. Czerpak i jego współpracownicy stwierdzają: „Chlorella w warunkach in vivo stymuluje odporność i jest bardzo skutecznym czynnikiem detoksykacyjnym. Mechanizm, dzięki któremu usuwa z organizmu metale ciężkie, czyni ją rośliną wyjątkową, o wysokim potencjale terapeutycznym, szczególnie w środowisku, które w coraz większym stopniu ulega zanieczyszczeniu”.

Prof. Czerpak stwierdził, że chlorella skutecznie oczyszcza organizm z substancji toksycznych i metali ciężkich (ołów, rtęć, kadm), a nawet że jej spożywanie hamuje rozwój guzków nowotworowych. Dowiódł, że łagodzi ona bóle reumatyczne i działa kojąco także na inne rodzaje bólów kostnych. Ponadto jest bogatym źródłem fitosteroli, które działają stymulująco na procesy immunologiczne, przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także regeneruje tkankę mięśniową, co jest szczególnie ważne w bardziej zaawansowanym wieku, kiedy w wyniku braku ruchu dochodzi do jej stopniowego zaniku. (…)
Wit Romanowski
Więcej przeczytasz w 6. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [16 i 23 marca 2025 R. XXXVI Nr 6 (921)], str. 36.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.