Stare menu – Sławek Walkowski

Wspaniałe przekąski, ciekawe dania główne – z dużą ilością drobiu i dzikiego ptactwa. Zapraszam was do warszawskiego hotelu z 1928 roku.


Znalazłem stare zdjęcie na popularnym portalu internetowym. Ktoś je tam zamieścił jako ciekawostkę. Na fotografii jest menu. I to nie z byle jadłodajni, a z warszawskiego przedwojennego hotelu Savoy. Wybudowany przez hotelarza i restauratora Stanisława Foka w 1905 roku był na owe czasy wspaniały. Pięciopiętrowy, secesyjny, zaprojektowany przez architekta Bronisława Colonna-Czosnowskiego. We wnętrzach znalazły się freski Emila Lindemana i witraże Franciszka Białkowskiego. Na gości czekało pięćdziesiąt sześć pokoi i sala jadalna na dwieście pięćdziesiąt osób.
No dobrze, co zatem jadali zamożni bywalcy i artystyczna bohema przesiadująca w Savoyu? (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 12. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [12 i 19 czerwca 2022 R. XXXIII Nr 12 (849)]


Numer 12/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 12/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.


 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *