Pełne koszyki okazałych aromatycznych grzybów lądują na kuchennych stołach. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie z nich są jadalne, dlatego z dużą dozą ostrożności należy podchodzić do grzybobrania. O toksynach zawartych w niektórych gatunkach i zatruciach grzybami mówi prof. n. med. Anna Krakowiak, krajowy konsultant w dziedzinie toksykologii klinicznej. Rozmawia Anna Mazurek-Klein.
– Czy to prawda, że grzyby pomimo walorów smakowych pozbawione są praktycznie wartości odżywczych?
– Zdecydowaną większość grzybów w polskich lasach stanowią gatunki grzybów niejadalnych. To prawda, że grzyby nie mają istotnych właściwości odżywczych i większość ich składu, blisko 90 procent, stanowi woda. Tylko w niewielkich ilościach w grzybach występują białka, tłuszcze i węglowodany. Należy jednak podkreślić, że w Polsce grzyby są chętnie zbierane ze względu na walory smakowe i zapachowe.
– Czy każdy może bezkarnie spożywać grzyby?
– W przypadku dzieci, osób starszych, osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego występujące po zjedzeniu grzybów wymioty, biegunki mogą prowadzić do poważnych zaburzeń w gospodarce wodno-elektrolitowej. Wymagają one wówczas obserwacji i leczenia w warunkach szpitalnych. (…)
Więcej przeczytasz w 19. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [19 i 26 września 2021 R. XXXII Nr 19 (830)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (19/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-192021/287