Kuchnia bez laktozy – Maria Fall-Ławryniuk

Dieta bez laktozy jest główną metodą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku, przyczynia się także do łagodzenia objawów nietolerancji pokarmowej i zapobiegania ich ponownego pojawienia się.

REKLAMA


Mleko i jego przetwory są źródłem lekkostrawnych białek, cukrów, tłuszczów, witamin i soli mineralnych. Zawiera sporą dawkę wapnia, które dzięki obecnej w mleku kazeinie jest sprawnie przyswajane przez organizm. Lekarze uważają, że produkty mleczne to dobre, tanie i łatwo dostępne źródło najcenniejszych substancji. Jednak obecnie wiele osób twierdzi, że spożywanie mleka nie jest zdrowe dla ludzi dorosłych.
Skąd więc zatem bierze się tyle nietolerancji pokarmowych? (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [5 i 12 września 2021 R. XXXII Nr 18 (829)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (18/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-172021/287


 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *