Maj to idealny czas na jej zbiór. Właśnie teraz warto wyruszyć na łąkę po pokrzywę, by zrobić zapasy na cały rok. Można z niej wyciskać sok, można ją mrozić, suszyć, przetwarzać na konfitury i dżemy. A dopóki trwa sezon, najlepiej spożywać ją na surowo – jeść świeżą, bo chociaż nie ma szczególnych walorów smakowych, posiada olbrzymie walory odżywcze – uzdrawia i wzmacnia.
Przez wielu uznawana jest za niepotrzebny chwast, który parzy nogi. Dawniej na wsi traktowano ją z szacunkiem, doceniano jej prozdrowotne właściwości i wartości odżywcze.
Pokrzywę od wieków wykorzystuje się w medycynie ludowej. Dla wielu osób to zwyczajny chwast, ale wcale tak nie jest. W liściach tego ziela kryje się moc witamin i składników mineralnych. Ze świeżej pokrzywy dawniej gotowano zupę. Ziele to ponadto zbierano i suszono, bo wierzono, że ma leczniczą moc. Niektórzy nawet porównują pokrzywę z antybiotykiem. Czym sobie zasłużyła na tak wysoki status w ziołolecznictwie? (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 11. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [30 maja i 6 czerwca 2021 R. XXXII Nr 11 (822)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (11/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-102021/287