Mózg na diecie – Maria Fall-Ławryniuk

Dieta człowieka, który zmusza swój mózg do wysiłku, musi być urozmaicona. Głównym źródłem energii powinny być produkty pełnoziarniste, takie jak chleb razowy, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, obfitujące w węglowodany złożone. Organizm trawi je przez pewien czas, powoli uwalniając do krwi glukozę – główne pożywienie mózgu. Dzięki temu szare komórki mogą ją na bieżąco dobrze spożytkować.

REKLAMA


Aby poziom glukozy był stały, produkty pełnoziarniste trzeba jeść kilka razy dziennie w małych porcjach. Należy mieć na uwadze kawę, uważaną przez wiele osób za znakomitą i błyskawicznie poprawiającą pracę mózgu, co nie do końca jest prawdą. Kawa rzeczywiście pobudza ośrodkowy układ nerwowy, poprawia myślenie i pomaga przezwyciężyć zmęczenie, a także ułatwia koncentrację, jednak wszelkie produkty zawierające kofeinę przy przedawkowaniu są niebezpieczne. Herbata, kakao, cola i napoje energetyzujące są zastrzykiem energii, ale też szybko przestają działać. Jednocześnie wypłukują z organizmu wapń i magnez – składniki potrzebne umysłowi. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 20. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [4 i 11 października 2020 R. XXXI Nr 20 (805)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (20/2020) numer dwutygodnika “Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-192020/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *