Na barykadach z foie gras – Sławek Walkowski

Zakaz wprowadziły już między innymi Wielka Brytania, Dania, Australia, Finlandia, Holandia, Włochy, Niemcy i Polska. Powód? Niehumanitarne traktowanie zwierząt.

REKLAMA


Również w USA coraz więcej stanów i miast wprowadza zakaz sztucznego karmienia i tuczenia. Od 2020 roku będzie on obowiązywał również w Nowym Jorku. Zwolennicy zakazu wywijają transparentami i podkreślają, że to historyczne zwycięstwo w batalii o prawa zwierząt. Przeciwnicy zaś drą szaty, płaczą i mamroczą, że to tryumf idiokracji.    

O co chodzi? O foie gras. Ten tradycyjny przysmak francuskiej kuchni dzieli smakoszy na całym świecie. Po jednej stronie barykady argumentami miotają wielbiciele otłuszczonej gęsiej wątróbki, po drugiej drapią się w swędzące sumienie ci, którzy jedzą i mają wyrzuty, i zaczynają się zastanawiać. Wszystkich zaś atakują zieloni terroryści, którzy bez mrugnięcia powieką podpaliliby restaurację razem z klientami, by uratować parę gęsi. (…)

Sławek Walkowski


Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (23/2019).

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *