Kapusta – królowa zdrowia

Zarówno kapusta, jak i jej kuzynostwo: brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż czy chińska kapusta pak choi są pełne składników odżywczych, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi, dolegliwościami kardiologicznymi, przeziębieniami i utratą odporności!


Wszystkie kapustne to bogate zasoby witaminy K, która w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia skutecznie nasz układ kostny, chroni przed kontuzjami i urazami. Zawierają one również witaminy z grupy B, mnóstwo witaminy C, E, beta-karoten, cenny dla naszego zdrowia kwas foliowy, który redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia pewnych wad wrodzonych układu nerwowego, ogranicza ryzyko chorób serca i zwiększa naszą odporność. Najzdrowiej jest spożywać kapustę na surowo, aby całe jej bogactwo odżywcze zostało przyswojone przez organizm, można ją również przygotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić i podsmażać. (…)

REKLAMA
Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *