Fioletowy koniec lata

Im więcej kolorów w diecie, tym lepiej, smaczniej i zdrowiej. Fioletowy niesie niezwykły ładunek spokoju, wyciszenia, łagodności, a jednocześnie niezmiennie kojarzy się ze słodkawym posmakiem i bogactwem wartości odżywczych.

REKLAMA

Owoce o fioletowej skórce obniżają ciśnienie krwi, mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wzmacniają wzrok, zapobiegają nowotworom jelita grubego, a nawet cukrzycy, wymiatają z organizmu wolne rodniki, poprawiają pamięć i koncentrację, obniżają poziom cholesterolu. Ostatnie dni wakacji wprowadzają nas w nieco melancholijny nastrój, bo trzeba wracać do codziennych obowiązków, więc może warto osłodzić sobie ten trudny czas i przygotować konfitury czy soki z węgierek, borówek i jeżyn.

Oczywiście królową sezonu jest śliwka. Jej ojczyzną jest prawdopodobnie Persja, dzięki podbojom Aleksandra Wielkiego poznano ją w Grecji, następnie zawędrowała do Rzymu, a potem zawojowała już całą Europę. Śliwka to skrzyżowanie wiśni i tarniny, dobrze czuje się w krajach o umiarkowanym klimacie, gdzie panuje mroźna zima i ciepłe lato. (…)

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *