Skorzonera wraca na stoły

To warzywo bardzo stare i niemal zapomniane, ale od niedawna – tak jak topinambur czy pasternak – ponownie przeżywa swój renesans.

REKLAMA

Skorzonera, inaczej wężymord lub salsefia, to warzywo korzeniowe, które wyglądem przypomina chrzan, smakiem nieco szparagi, właściwościami odżywczymi topinambur. To roślina dwuletnia, jej jadalne części, czyli korzenie, należy spożywać w pierwszym roku od posadzenia, gdyż po pierwszej zimie tracą swoje przydatności kulinarne, skorzonera staje się twarda i włóknista. Warzywo to znane jest właściwie od starożytności, pojawiało się na europejskich stołach
już w średniowieczu, najpopularniejszy okres jej panowania przypadł na XVII–XIX wiek. Skorzonerą słodzono nawet kawę. Doceniano również jej właściwości lecznicze – twierdzono, że pomaga przy zakażeniach, zawrotach głowy i bólach serca. (…)

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *