Marchew w roli głównej

To prawdziwa kopalnia składników odżywczych, dostarcza imponujących ilości beta-karotenu i dużo błonnika pokarmowego.


Spożywanie marchwi chroni nas przed wieloma chorobami, szczególnie serca, naczyń krwionośnych, oczu, skóry, a także przed nowotworami, zaparciami, zaburzeniami metabolicznymi, wysokim stężeniem cholesterolu. Jej ojczyzną są Chiny, jednak warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchew biała, którą ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w Holandii w XVII wieku wyhodowano jej pomarańczową odmianę, dziś najpopularniejszą. Obecnie trudno jest nam sobie wyobrazić, że wśród ponad stu odmian marchwi znajdują się także białe, żółte, czerwone albo wyglądające jak podłużne buraki, okazy ciemnofioletowe. (…)

REKLAMA
Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *