Smak jesieni

Papryka – pieczona, smażona, marynowana, karmelizowana… czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, słodka, ostra, chili, habanero, dorset, fatalii…

REKLAMA

 

Dodaje koloru i smaku wielu potrawom, chroni przed chorobami serca, osłabieniem wzroku, spadkiem odporności, anemią, zapobiega niektórym nowotworom. Jakie są wartości odżywcze i prozdrowotne papryki? Na przykład beta-karoten, który zapobiega chorobom serca, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga walkę z rakiem, poprawia morfologię. Chlorofil – ten związek roślinny może zapobiegać kancerogenezie komórek i chronić przed czynnikami rakotwórczymi występującymi w środowisku. Kapsaicyna – to super fito substancja, dzięki której papryczka chili jest ostra – ułatwia oddychanie w przeziębieniach, łagodzi katar, zwiększa jednocześnie wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych. Badania naukowe sugerują również, że kapsaicyna unieszkodliwia związki rakotwórcze oraz powoduje obumieranie komórek nowotworowych, im bardziej pikantna papryczka, tym wyższa zawartość kapsaicyny. (…)

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *