Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki znajdują się na pierwszym miejscu wśród hodowanych w Polsce owoców. Truskawka, jaka jest, każdy widzi… Czy jednak na pewno znamy i doceniamy wszystkie walory owoców tej powszechnie przez nas znanej i lubianej byliny?
Dojrzałe truskawki – duże, czerwone i aromatyczne – są wartościowymi owocami. Zawierają wodę (85–93 proc.), cukry (6–9 proc.), wśród których przeważają lewulozy (dobrze znoszone także przez osoby chore na cukrzycę) oraz kwasy organiczne (0,8–1,3 proc.), m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, oksalowy i winny, związki białkowe (0,6–1,0 proc.) i błonnik (1,4–2,2 proc.). Mają dużo różnych mikro- i makroelementów, m.in. wapń, magnez, mangan, sód, potas, jod, miedź i krzem. Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki znajdują się na pierwszym miejscu wśród hodowanych u nas owoców. Są również źródłem wielu witamin. (…)