Kuchnia elit

Kuchnia stała się dziś niezwykle modna. Gotują aktorzy, piosenkarze, dziennikarze, celebryci. Nadal jednak niewiele mówi się na temat potrzeby promowania lokalnych produktów i kultury kulinarnej. O czym powinniśmy pamiętać, nim zasiądziemy do stołu, mówi dr Henryk Jan Lewandowski w rozmowie z Anną Gniewkowską-Gracz.

REKLAMA

– Jest Pan znawcą kultury kulinarnej zarówno starego, jak i współczesnego Gdańska. Czy nasze gusta dotyczące jedzenia bardzo się zmieniły na przestrzeni wieków?

– Sposób odżywiania ludzi zmienia się nadzwyczaj szybko. Obserwując upodobania kulinarne poszczególnych pokoleń, można nawet mówić o tzw. trendach. Przychodzi moda na jedzenie drobiu, później czas na potrawy wegańskie czy wegetariańskie, kiedy indziej do łask wraca wieprzowina i wołowina. Bardzo często, kiedy tylko są takie możliwości, sięga się po dziczyznę. Co prawda jest ona trudno dostępna i droga, ale posiada wiele składników potrzebnych szczególnie młodym ludziom. (…)

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *