Apetyt na wekowanie

Z czysto ekonomicznego punktu widzenia ślęczenie w kuchni nad przygotowywaniem przetworów z sezonowych owoców i warzyw nie ma dziś uzasadnienia. Wiele darów natury dostępnych jest w sprzedaży przez okrągły rok, a sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików, puszek, butelek kryjących bogactwo lasu, sadu i ogrodu. Mimo to moda na domowe zaprawy powraca.

REKLAMA

Jeszcze u progu lata, nim nastąpił wysyp sezonowych owoców i warzyw, oświadczyłam uroczyście, że w tym roku nic z tego – żadnych przetworów robić nie zamierzam. Szkoda na to czasu, sił i pieniędzy zwłaszcza, kiedy nie posiada się własnego poletka i każdy potrzebny produkt trzeba kupić. I pewnie wytrwałabym w swoim postanowieniu, gdyby nie przypadek. Mrożony mus truskawkowy powstał z konieczności, żeby uchronić przed zmarnowaniem przyniesione z bazaru owoce, na które w końcu zabrakło chętnych, bo zwyczajnie się przejadły. Podobnie było z konfiturą wiśniową i zawartością kilku innych słoików. Do marynowania papryki, którą uwielbiam, nie musiałam szukać dodatkowej motywacji. (…)

Anna Gniewkowska-Gracz

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *