Rewia smaków

Stół wielkanocny łączy rodziny, bliskich, a nawet obcych sobie ludzi. Ze święconką, pisankami i białym barankiem na łące rzeżuchy lub owsa zaprasza do świętowania zmartwychwstania Pana. Udekorowany srebrnymi baziami,  bukszpanem i kwiatami przypomina również o budzącej się do życia przyrodzie.

REKLAMA

Po powrocie z rezurekcji – zgodnie z polską tradycją – przygotowywane jest wielkanocne śniadanie, które trwa przeważnie kilka godzin. Na stole stawia się najróżniejsze potrawy z jaj: w galarecie, faszerowane, w sosie cytrynowym, chrzanowym, pod pierzynką z majonezu i szczypiorku etc. Potem wnosi się wazę z białym barszczem albo żurem, dymiącą aromatem leśnych grzybów i wędzonki. Obok niej na półmisku kładzie się zrumienioną białą kiełbasę i świeżo utarty chrzan. (…)

MARZENNA BŁAWAT

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *