Święta pachnące piernikiem

Długie zimowe wieczory to idealny czas, aby wrócić do staropolskich tradycji, zasiąść przy kominku racząc się lekturą, opowieściami i delektować kawałkami słodkiego piernika urzekającego zapachem korzennych przypraw. Nie może go też zabraknąć na świątecznym stole.

REKLAMA

Historia pierników sięga średniowiecza. Pierwsze pierniki nie były tak słodkie jak dzisiejsze. Przez długie lata jedynym źródłem słodyczy był miód, dopiero z czasem zaczęto dodawać do ciasta cukier i bakalie.

Im starszy tym lepszy
Na stołach kuchni staropolskiej pierniki gościły nie tylko od święta. Traktowano je jako swoisty rodzaj pieczywa. Wyroby mniej słodkie serwowano gościom jako przystawkę do wina. Słodkie specjały często przeznaczano na wytworne prezenty. Każda dobra gospodyni miała swój oryginalny przepis na przyprawianie ciasta, a receptury na pierniki przekazywano z pokolenia na pokolenie.

ANNA  MAZUREK-KLEIN

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *