Sezon szparagowy można uznać za otwarty! Niestety, to pyszne i zdrowe warzywo szybko znika ze sklepów, więc śpieszmy się i korzystajmy z jego dobrodziejstw.

Niegdyś gościły tylko na królewskich stołach, dziś są dostępne dla każdego. Dobre szparagi powinny mieć zamknięte główki, błyszczącą skórkę, elastyczną łodygę, która po złamaniu wydziela sok.

Prezentują się wykwintnie i smakują wyśmienicie, są niesamowicie zdrowe i z pewnością nie tuczą – 100 g tego warzywa to jedynie 20 kcal, do tego bogactwo witamin, szczególnie B, C, K i soli mineralnych: żelaza, potasu, fosforu. Zawarte w nich związki kwasu asparaginowego biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej, a więc wpływają pozytywnie na pamięć, koncentrację i podzielność uwagi. Szparagi mają także właściwości oczyszczające i detoksykujące, zarówno wątrobę, jak i nerki. (…)

 

Wartościowa książka