W wielu miejscach jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne punkty gastronomiczne z sokami wyciskanymi metodą wolnoobrotową, można by pomyśleć, że oto właśnie pojawiła się moda na soki, ale w rzeczywistości mamy jedynie nową falę popularności zachowań prozdrowotnych, które są znane od wieków.

W epoce genetycznie modyfikowanej żywności, przesadnie udoskonalonej i nafaszerowanej chemią, „odrodzenie się” picia soków wydaje się jak najzupełniej racjonalne. Kolejne badania potwierdzają, że ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne przez osoby spożywające duże ilości warzyw i owoców jest o połowę mniejsze niż przez te, które spożywają tych produktów mało lub nie konsumują ich wcale. Świeżo wyciskane soki, koktajle i mrożone przekąski domowej roboty to prosty i smaczny sposób na zapewnienie dorosłym, młodzieży i dzieciom zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. (…)