Lnianka, rydz, rydzyk – to potoczne nazwy lnicznika siewnego, jednej z najpopularniejszych i najstarszych roślin oleistych w Polsce. Z jego nasion o kolorze brunatnym tłoczy się od trzech tysięcy lat olej rydzowy, który został wyparty przez rzepak dopiero w połowie XX wieku.

Rak tkwi uśpiony w każdym z nas. Od nas zależy, czy zdołamy się przed nim obronić. Jaki tryb życia prowadzić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Co robić, aby zahamować rozwój choroby i jej nawrót? Jakie stosować diety? Czego i jakich potraw bezwzględnie unikać?

Jak odróżnić lek od suplementu diety, kiedy uśmiechnięta pani lub sprawiający wrażenie kompetentnego pan przekonują nas w reklamie, że po zażyciu tego konkretnego specyfiku wszelkie ich dotychczasowe dolegliwości z dnia na dzień zniknęły, a oni czują się zdrowsi i szczęśliwsi?