Odmładza ciało i poprawia pracę mózgu. W znaczący sposób odsuwa ryzyko zachorowania na Alzheimera. Łączy w sobie zasady diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH (obniżającej ciśnienie tętnicze). Jednak dieta MIND różni się od wyżej wymienionych kilkoma modyfikacjami. Trzeba zadbać o to, żeby zjeść 4 porcje warzyw dziennie, z czego 3 to warzywa zielone (sałata, szpinak, jarmuż). Zawarte w nich witaminy E i C są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Należy zwiększyć spożycie nasion strączkowych, bo są zdrowszą alternatywą białka zwierzęcego. Zaleca się również spożycie 3 porcji węglowodanów w postaci nieoczyszczonych, pełnoziarnistych produktów zbożowych. Dostarczają one witamin z grupy B, które wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego. Najważniejszym elementem diety MIND jest spożywanie dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Zawarte są one w tłustych rybach morskich, nasionach, orzechach, olejach roślinnych, najlepiej tłoczonych na zimno. Kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe mózgu oraz odpowiadają za poprawne przewodzenie impulsów nerwowych. Kolejnym ważnym elementem diety są polifenole zawarte m.in. w jagodach, aronii, winogronach, kawie czy czerwonym winie. Związki te uniemożliwiają tworzenie się wolnych rodników oraz wspomagają pracę układu krążenia. Zapewne wiadomość o tym, że kieliszek czerwonego wina dziennie i kawa są konieczne dla zdrowia niejednego ucieszy.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2017, nr 23 (729), s. 34