Glony zamiast soli

REKLAMA


Sól jest naturalnym wzmacniaczem smaku i świetnie konserwuje żywność. Niestety szybko się od niej uzależniamy, bo solone potrawy są po prostu smaczniejsze, jednak w dużych dawkach sól jest szkodliwa.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać 5 g soli dziennie, a spożywamy 12 g. Ogromne ilości soli zjadamy nieświadomie w chlebie, wędlinach, serach czy przekąskach. Powoduje to choroby serca, nerek, nadciśnienie tętnicze, osteoporozę, a nawet raka żołądka, co plasuje sól w czołówce produktów powodujących choroby cywilizacyjne. Niemieckie Towarzystwo Fraunhofera zainteresowało się produkcją zamiennika soli na bazie glonów morskich, które oprócz sodu zawierają też potas, magnez i pierwiastki śladowe. Projekt o nazwie TASTE (z ang. „smak”) jest prowadzony w kilku krajach i finansowany przez Unię Europejską. Glony są powszechne i tanie w hodowli. Jednak nie jest łatwo je przetworzyć. Wyzwaniem okazało się nie tylko usunięcie „rybnego” smaku, ale również takie ich zmielenie, by zachować cenne minerały. W rezultacie uzyskano zielono-brązowy proszek, który może w przyszłości stanowić substytut soli. Upieczony z jego dodatkiem chleb ma jednak brunatny kolor, co może być problemem dla konsumentów.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2016, nr 16 (696), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *