Koza w walce ze słodyczami?

REKLAMA


Nadmierne łaknienie cukru, tak zwany głód na słodycze, może być spowodowane kandydozą, tj. przerostem drożdży w organizmie. Jest to choroba „wieloczynnikowa” i mogą ją powodować między innymi: zła dieta, zmiana flory bakteryjnej, osłabienie odporności czy  stosowanie antybiotyków. Kandydoza objawia się przede wszystkim przewlekłym zmęczeniem, wzdęciami, skurczem jelit, infekcją pęcherza, alergiami lub nadwrażliwością na substancje chemiczne. Najprościej jest samemu skorygować dietę, wyłączyć z niej cukier, białą mąkę, jeść więcej warzyw i kiszonek oraz stosować  probiotyki. Czasem jednak to nie wystarcza. Na szczęście istnieje naturalny lek na kandydozę – kwas kaprylowy. Jest to kwas tłuszczowy nasycony, występujący w tłuszczach roślinnych (oleju kokosowym, palmowym) oraz w tłuszczach zwierzęcych, na przykład tłuszczu zapasowym kóz i owiec (z łac. capro – koza). Działa w ten sposób, że łączy się z błonami komórek drożdżaków, powodując ich rozerwanie i śmierć.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2016, nr 7 (687), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *