Kulinaria

Początek zielonego sezonu – Ola Kucharska

Wiosna w pełni, a co za tym idzie, rozkręca się sezon na świeże warzywa i owoce. W dawnej kuchni był to szczególny czas, kiedy po miesiącach jedzenia zapasów, nieubłaganie pustoszejącej spiżarni natura odradzała się na nowo, by obrodzić we wszelkie dobra, które może spożywać…

Ostatki już za nami – Ola Kucharska

Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…

Zdrowie w skorupce – Maria Fall-Ławryniuk

Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły, wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. A w codziennej zdrowej diecie jajko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Nie tylko marcepany – Ola Kucharska

O sposobach zastosowania migdałów można byłoby rozprawiać godzinami, ale czy nie zastanawiające jest to, skąd wzięło się takie zakorzenienie migdała w europejskiej kulturze kulinarnej? Otóż niezwykła rola tego orzecha ugruntowała się w wiekach średnich i miała wiele wspólnego z postem.

Specjaliści od pasztetów – Ola Kucharska

Choć dziś pasztet nie kojarzy się z niczym wykwintnym, to jego pierwotna natura jest zupełnie odmienna. Danie zwane pasztetem, które mogło przybierać rożne formy, było potrawą dworską idealną na ucztę czy uroczystości. Niejednokrotnie bywało centralnym punktem świątecznego stołu lub jego…

Tajemnicza natura masła – Ola Kucharska

Historia tego jak, gdzie i kto wynalazł masło jest dość niejasna. Najprawdopodobniej pierwsi odkryli je nomadowie podczas swoich wędrówek – i było to dzieło przypadku. Po długiej jeździe na końskim grzbiecie jeźdźcy zauważyli, że w bukłaku nie ma już samego…

Pączkowa ewolucja – Ola Kucharska

Karnawał również w dawnych wiekach był specjalnym czasem, w którym można było sobie pofolgować – zarówno w kwestiach obyczajowych, jak i kulinarnych. Kulminacją tego wesołego okresu był Tłusty Czwartek, znany kiedyś pod nazwą zapusty. Tego dnia i w dni  poprzedzające…

Z Kaszub – przez Rzym – do Krakowa – ks. Jan Walkusz

W dziejach nauki – kościelnej, jak i cywilnej różnego autoramentu, tudzież w organizowaniu zróżnicowanych struktur administracyjno-społecznych – niebagatelną rolę odgrywały osoby legitymujące się kaszubsko-pomorskim pochodzeniem. Niektóre z nich dobrze dziś znane, o odpowiednio udokumentowanych osiągnięciach, inne mocno zapodziane i przyprószone…