Po upalnym, ale i deszczowym lecie czas na drobną przekąskę. Dla wszystkich, którzy lubią cukinię czy kabaczki polecamy chrupiące placuszki, które nie wymagają długiego przygotowania. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można je też podawać z różnymi sałatkami, w zależności od smaku i gustu.


Placuszki z cukinii

Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- ząbek czosnku albo cebula,
- 2 jaja,
- pęczek kopru,
- kilka łyżek mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić i odstawić. Po 10 min odsączyć z wody, dodać do masy 2 jaja, posiekany koper, rozgnieciony czosnek lub startą cebulę, proszek do pieczenia i mąkę w ilości podobnej jak na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placuszki. Smażyć na złoty kolor.


Ten przepis jest jeszcze prostszy, a placuszki równie smaczne.

Składniki:
- 3 cukinie średniej wielkości,
- 2 jaja,
- 1/2 l mleka,
- kilka łyżek mąki,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Zrobić ciasto naleśnikowe. Do garnka wbić 2 jaja, dodać trochę mąki (resztę za chwilę) i mleka. Rozmieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać resztę mleka, mąki, kurkumę i szczyptę soli. Odstawić na kilka minut.
Cukinie umyć, obrać i pokroić na plastry średniej grubości, dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać olej. Plastry maczać w cieście naleśnikowym i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Smacznego!

Marzenna Bławat


„Pielgrzym” 2009, nr 19 (517), s. 26

 


Po upalnym, ale i deszczowym lecie czas na drobną przekąskę. Dla wszystkich, którzy lubią cukinię czy kabaczki polecamy chrupiące placuszki, które nie wymagają długiego przygotowania. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można je też podawać z różnymi sałatkami, w zależności od smaku i gustu.