Według uczonych nadmierna emisja dwutlenku węgla może spowodować globalne ocieplenie. Dlatego liczne zespoły badawcze zastanawiają się, w jaki sposób można przechwycić ten gaz i wykorzystać go w praktyce. Jeden z projektów zakłada wykorzystanie gazu do produkcji… alkoholu.
Sekwestracja dwutlenku węgla to proces polegający na oddzieleniu i wychwyceniu CO2 ze spalin. Należy nie dopuścić do tego, aby dwutlenek węgla przedostał się do atmosfery. Przeważająca większość CO2 jest składowana w specjalnie zaprojektowanych podziemnych magazynach, gdzie po pewnym czasie zamienia się on w ciało stałe. Jednak gaz ten można wykorzystać również w przemyśle chemicznym, energetycznym lub spożywczym.
Ming Ma, doktorant na holenderskim Uniwersytecie Technologicznym w Delft, i jego zespół opracowali nową metodę kontrolowania procesu zwanego elektroredukcją, który pozwala przekształcić CO2 w inne rodzaje cząsteczek.
aw
„Pielgrzym” 2017, nr 21 (727), s. 35