Najnowszy "Pielgrzym" [nr 24/2020]

Nie pamiętasz nazwy swojego konta? To nie problem. Wpisz poniżej adres poczty elektronicznej powiązany z Twoim kontem użytkownika, a następnie wybierz przycisk „Wyślij”. Przypomnimy Ci nazwę użytkownika listem elektronicznym.

(opcjonalnie)

FELIETON / Piotr Wojciechowski

Kim jest uciszający burzę?

Ból, lęk, gniew, oburzenie, utrata nadziei to uczucia, które są w nas. Jedni boją się nimi dzielić, inni dzielą się nimi zbyt chętnie – emocjonalnie, histerycznie. Trudno znieść krytykę, zniewagi, ataki, profanacje. A jeszcze trudniej wytrzymać wiedzę, że wiele jest prawdy w krytyce, że niejeden atak przychodzi ze strony rzeczywistej krzywdy, niejedno rozgoryczenie ma realne podstawy. Jaką przyjąć postawę, gdy szaleje burza społeczna i medialna?

HISTORIA / Adam Hlebowicz

List dominikanów

Żyjemy w czasach wielkiego zamętu. Wiele spraw do tej pory oczywistych nagle okazuje się być bardzo skomplikowanymi, nieczytelnymi, wnoszącymi do naszego życia zamieszanie.Niedawne masowe protesty w sprawie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego odnośnie prawa, a raczej zakazu aborcji w Polsce są takim przypadkiem. No bo jak? ...

KULINARIA / Maria Fall-Ławryniuk

Marchewkowa parada

Jej ojczyzną są Chiny.
Występuje w ponad 100 odmianach – wśród nich są białe, żółte, czerwone, ciemnofioletowe i oczywiście pomarańczowe, wyhodowane w Holandii w XVII w.
Marchew to prawdziwa kopalnia składników odżywczych, źródło imponującej dawki witamin i sporej ilości błonnika pokarmowego.

KULINARIA / Sławek Walkowski

Codziennie kimchi

Od jakiegoś czasu regularnie przygotowuję tę koreańską potrawę i obdarowuję nią rodzinę oraz znajomych.
Dlaczego akurat kimchi?
Po prostu mi się podoba. Jest zdrowe, niskokaloryczne. I mam powyżej uszu kiszonej kapusty, przynajmniej na jakiś czas. Tak, wiem, jestem niewdzięczny. Ale taka jest prawda. A kiszonki trzeba jeść, szczególnie teraz.

Temat aktualnego numeru

Temat do rozmowy