Leczy, poprawia krążenie, rozgrzewa, nadaje charakter potrawom. Surowy, duszony, gotowany, pieczony, kiszony – w każdej formie ma wielką moc.


Niezależnie od tego, czy luty obdarzy nas śniegiem i mrozem, czy łaskawymi temperaturami na plusie, niech nam będzie przyjemnie właśnie za sprawą jedzenia, które rozgrzewa ciało i pobudza umysły. Czosnek, jak i wszystkie potrawy z nim serwowane, poprawia odporność, niweluje infekcje, wspomaga walkę z chorobami nowotworowymi. „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – powiedział ojciec medycyny Hipokrates, który stosował czosnek jako lek na wiele chorób. W medycynie ludowej warzywo to spełniało funkcję naturalnego antybiotyku i pomagało zwalczać wszelkie infekcje. Największe właściwości zdrowotne ma surowy czosnek, warto go przemycać w potrawach i łączyć z innymi produktami, szczególnie z natką pietruszki, miętą, oliwą, cytryną, tymiankiem, lubczykiem. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 4. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [21 i 28 lutego 2021 R. XXXII Nr 4 (815)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (4/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-22021/287

 

Leczy, poprawia krążenie, rozgrzewa, nadaje charakter potrawom. Surowy, duszony, gotowany, pieczony, kiszony – w każdej formie ma wielką moc.