Chrońmy się przed koronawirusem – rozmowa z dr inż. Zofią Ciecierską

W dobie pandemii COVID-19 niezmiernie ważne jest wzmacnianie odporności organizmu, by zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 oraz złagodzić jego ewentualny przebieg. O tym, jak skutecznie i naturalnie chronić nasz organizm przed wirusami, z dr inż. Zofią Ciecierską, specjalistą dietetyki i autorką książki „Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19”, rozmawia Anna Mazurek-Klein.

REKLAMA


– Wiemy, jak ważna jest odporność naszego organizmu, szczególnie obecnie – w czasie pandemii COVID-19. Co zatem składa się na sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy?
– Od marca ubiegłego roku mieliśmy wyjątkową okazję przypomnieć sobie, że nasz układ odpornościowy (immunologiczny) jest jednym z najważniejszych systemów organizmu ludzkiego i stanowi zasadniczą barierę ochronną w walce z chorobami. Obniżenie odporności, osłabienie organizmu prowadzi do nawracających zakażeń, często o ciężkim przebiegu, a także naraża nas na zwiększone ryzyko zachorowań, między innymi „złapania” wirusa SARS-CoV-2. Dzisiaj najlepsi profesorowie i lekarze chorób zakaźnych przyznają, że to, czy zarazimy się koronawirusem, zależy – po pierwsze – od liczby cząstek wirusa, na którą zostaniemy narażeni, a po drugie – od odpowiedzi immunologicznej organizmu, od naszego systemu odpornościowego. Odporność organizmu ma wpływ również na przebieg choroby COVID-19 – na to, jak i czy organizm sobie z nią poradzi. Wierzę, że będziemy żyć także po pandemii, więc nie zapominajmy, że sprawnie funkcjonujący układ immunologiczny chroni także przed rozwojem innych chorób, na przykład nowotworowych, więc naprawdę trzeba o niego dbać.

– Właściwy sposób żywienia to klucz do zdrowia. Jakie są zalecenia dietetyczne sprzyjające wzmocnieniu układu odpornościowego?
– Należy odrzucić mit, że odporność można poprawić w kilka tygodni i automatycznie, łykając cudowne suplementy diety. Sami musimy wykonać określoną pracę. Najważniejszy jest zdrowy sposób żywienia, czyli dobrze zbilansowana dieta – dostarczająca organizmowi właściwą ilość energii oraz niezbędne składniki pokarmowe – a także liczba, częstotliwość i systematyczność spożywania posiłków. (…)


Więcej przeczytasz w 2. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [24 i 31 stycznia 2021 R. XXXII Nr 2 (813)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (2/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-22021/287

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *