Jakie są najsmaczniejsze potrawy świata? Zadałem sobie to pytanie, gdy czytałem o kuchni koreańskiej przed debiutem zrobienia domowego kimchi.


Otóż Mateusz Petkiewicz na swojej stronie poświęconej Korei napisał, że bulgogi, czyli marynowane, a następnie grillowane mięsa, znalazły się na 23 miejscu w rankingu najsmaczniejszych dań świata. Listę przygotowała amerykańska stacja CNN. Znalazłem ją. Z 19 krajów aż 11 jest azjatyckich. Z 50 potraw 30 pochodzi właśnie z tego kontynentu. Dziwne? Ta kuchnia jest niezwykle popularna. Rozejrzyjcie się po własnej okolicy, a na pewno będzie tam jakiś bar Pekin albo Asia Express. Restauracja sushi. Albo indyjska. Kolorowe, pachnące egzotycznymi przyprawami, świeże i pomysłowe dania są naprawdę warte zachwytów. Z europejskiego kulinarnego dorobku najlepiej wyszły Włochy, gdyż w rankingu znalazło się 5 potraw z tego kraju. Francuzi zapewne wyli z wściekłości, bo ich kraj reprezentował jedynie spieczony croissant. A to raczej produkt. Podobnie jak syrop klonowy – zawodnik z Kanady. Część z 35 tysięcy czytelników stron amerykańskiego kanału nie do końca zrozumiała ideę i zawzięcie głosowała na szynki albo na chipsy. Te ostatnie, moim zdaniem, nawet nie są jedzeniem. (…)

Sławek Walkowski








Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (06/2020).