Prawdziwa uczta dla kubków smakowych – kwaskowaty w smaku dobrodziej aż się prosi, by go osładzać. I nie ma znaczenia, że jego zgrabne łodygi, znane także pod nazwą rzewień, nie są owocem, tylko warzywem. Najważniejsze, że w ciastach, zwłaszcza w towarzystwie truskawek, bezy czy kruszonki, smakuje po prostu obłędnie!


Tylko niektórzy z nas pamiętają smak placka i kompotu z rabarbarem, które towarzyszą nam przez krótką chwilę, bowiem sezon na rzewień trwa zaledwie od maja do czerwca. Dlatego jeżeli tylko mamy okazję, wykorzystujmy go w kuchni, ile się da. Nasze możliwości kulinarne nie kończą się tylko na placku i kompocie, można z niego przygotować pyszne dżemy, sosy, galaretki, puddingi, dressingi, a nawet wino. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 10. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [14 i 22 maja 2022 R. XXXIII Nr 10 (847)]


TUTAJ można zakupić najnowszy (10/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-102022/1860

UWAGA – NOWOŚĆ!
TUTAJ można zakupić najnowszy (10/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/PDF-Pielgrzym-102022-egzemplarz-cyfrowy-nie-podlega-zwrotowi/1861





Prawdziwa uczta dla kubków smakowych – kwaskowaty w smaku dobrodziej aż się prosi, by go osładzać. I nie ma znaczenia, że jego zgrabne łodygi, znane także pod nazwą rzewień, nie są owocem, tylko warzywem. Najważniejsze, że w ciastach, zwłaszcza w towarzystwie truskawek, bezy czy kruszonki, smakuje po prostu obłędnie!