Wielkanocne jajeczka – Maria Fall-Ławryniuk

Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! To właśnie one grają główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Bo przecież nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką.

REKLAMA


Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły. Wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. Przez dietetyków uważane jest za pokarmowy cud i skarbiec. Pod skorupką znajdziemy wszystko, co zdrowe: wzorcowe, wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko, bogactwo minerałów, witamin i tłuszczów. Cenne skarby ukryte w jajku, działające prozdrowotnie, to moc żelaza, cynku, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, chlorku, siarki, a także witamin z grupy B, A, D, E, beta-karotenu. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 7. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [4 i 11 kwietnia 2021 R. XXXII Nr 7 (818)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (7/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-72021/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *